helenanicolau@fisioterapeutes.org 652 102 402 Passeig Jaume Brutau 34BXS, Sant Andreu de Llavaneres
SI TINC MAL, QUÈ ÉS MILLOR POSAR-ME FRED O CALOR?

En processos aguts, ja siguin cops, estirades musculars, esquinços… sempre és millor posar-se gel un màxim de 10 minuts amb un paper entre la pell i el gel.

És convenient posar-se’l 2/3 cops al dia durant els 2 primers dies. Amb contractures o dolors crònics com l’artosi, sempre és millor posar-se escalfor ja sigui amb mantes elèctriques uns 20 minuts; parafina per zones com les mans, canells o dits… o dutxes calentes per mals d’esquena generlaitzats.

Després de l’escalfor es recomana  fer estiraments o mobiltzar la zona amb moviments suaus o bé aplicar-se pomades antiimflamatòries o analgèssiques naturals.

SI NOTO UNA PUNXADA O ESTIRADA MUSCULAR, QUÈ HE DE FER?

Aquesta mena de lesions es poden veure sobretot amb esports com el futbol o el tenis en que es realitzen springs bruscos i explosius. Poden vindre dondades per un mal escalfament, per condicions de fred a l’ambient o per presentar una sobrecàrrega previa del múscul, entre d’altres.

Normalment es nota una punxada forta al múscul, com si algú et llencés una pedra, si la punxada és forta. Moltes vegades després de patir la lesió l’esportista té dificultat per continuar jugant inclús per caminar o pujar i baixar escales.També molesta alhora d’estirar el múscul.

Davant d’una sospita de microruptura o ruptura fibrilar ( encara que no aparegui un blau ) sempre haurem de posar-nos gel durant 1o minuts uns 3 cops al dia durant els 2 primers dies per tal d’evitar que la lesió es vagi agreujant. Mai haurem d’estirar el múscul lesionat, ja que si no la ferida la farem més grossa, ni posar escalfor.

El repòs o la immovilització, moltes vegades tampoc és la millor solució ja que al voltant de l’estirada queda un contractura muscular. Serà doncs recomanable visitar a un fisioterapeuta per començar a tractar la zona, relaxant la musculatura del voltant i mostrant exercicis adhients per tal d’anar tancant la ferida de forma correcte.

Moltes vegades es convinen exercicis amb  electroteràpia així com es pot fer ús d’un kinesiotaping. Progressivament s’anirà estirant la zona ( normalment cap al 5è dia després de la lesió). Hem de pensar que una mala recuperació d’aquest tipus de lesió pot condicionar a  patir futures lesions del mateix múscul o inclús a d’altres parts del cos!

QUIN COIXÍ ÉS EL MILLOR PER DESCANSAR?

No existeix cap coixí estàndard que sigui bo per a tothom perquè ningú de nosaltres presenta la mateixa curvatura cervical. El coixí adhient per cada un està intimament relacionat amb la forma de la  columna dorsal (vulgarment coneguda com a ” xepa”) així com l’estat de la musculatura paravertebral (musculatura que acomanya tota la columna). Les persones que presenten hipercifosi, augment de la ”xepa”, normalment presenten molta retracció de la musuculatura cervical, per tant necessitaran coixins més aviat alts i durs.

Norlmalment toleren bé els coixins de làtex. No és recomanable en cap cas dormir amb dos coixins. En canvi les persones que tendeixen a una rectificació de la columna dorsal, normalment amb un coixí baixet i elàstic descansen millor ja que presenten les cervicals també rectificades. Normalment toleren bé els coixins de material viscoelàstic.

El més important, sigui quin sigui el cas, és que el coixí ” ompli ” completament el forat que queda entre el matalàs i el cap sense que la barbeta quedi massa tirada cap endarrere o massa inclinada endavant.

”SÍNDROME DE L’ORDINADOR “. COM SÉ SI ESTIC BEN COL.LOCAT/ADA?

Moltes vegades, a la consulta, trobem mals d’esquena produïts per males postures mantingudes dia rere dia. Això passa majoritàriament en aquelles persones en què la seva feina no els permet canviar de postura freqüentment. El cas actualment més comú és el de les persones que treballen a una oficina davant un ordinador.

En primer lloc s’hauria de poder recolzar tota l’esquena al respatller de la cadira, incluïnt la zona dorsal. En cas que la zona lumbar quedés desenganxada es podria fer ús d’un coixí per relaxar completament aquesta zona. Per tal de relaxar les cervicals el primer de tot és poder recolzar els avantbraços damunt la taula mentres s’escriu. Hem de quedar asseguts el més aprop possible de la taula i amb els peus plans.

Les cadires que es poden modificar la seva alçada serien les més adhients. S’ha de tindre el teclat davant nostre i la pantalla a l’alçada dels ulls i ben recte respecte del nostre tronc. Aquelles persones que han de parlar molta estona per telefon seria convenient utilitzar ” pinganillos ” en comptes dels telefons convencionals ja que així es podrien evitar moltes contractures cervicals. En segon lloc és important tenir en compte la il.luminació de la sala on es treballa.

Si és deficient innvoluntàriament projectarem el cap cap endavant per tal de poder veure millor la pantalla comportant així tensions importants a nivell suboccipital (a la nuca).

QUÉ ÉS EL KINESIOTAPING?

KinesiotapingPotser aquests últims mesos a la televisió i darrerament amb les olimpíades de Londres 2012 has pogut veure alguns jugadors amb unes tires de colors enganxades a la pell; potser has pogut llegit algun article sobre aquest nou tipus de tractament amb ” tires de colors” … però ben bé DE QUÈ ES TRACTA??

Aquest nou tipus d’embenatge dóna suport i estabilitat a les articulacions i als músculs sense afectar el seu moviment. És una tècnia basada en el procés d’autocuració del cos. El Kinesiotape actua com a una segona pell. En fer un moviment qualsevol, la tira de color crea unes petites arrugues a la pell que són les responsables de separar mínimament aquesta del múscul.

Amb aquest augment de l’espai entre el múscul i la pell s’aconsegueix:

– augmentar la temperatura de la zona afectada

– reduir la pressió dels receptors del dolor, responsables de que sentim dolor

– augmentar el drenatge limfàtic

– augmentar la circulació

Kinesiotaping-2En no portar cap medicament, no té contraindicacions, exceptuant en:

– aplicació de les tires a nivell lumbar i abdominal en cassos d’embaràs

– persones amb pell sensible o atòpica

– diabetis

Com a resultat disminueix el dolor, l’espasme muscular i la inflamació de la zona. Es porten enganxades durant 4 dies i es poden mullar. Vine a provar-les!!!!